Boon, de data asta am ales o piesa vesela, de-a noastra, de la Dumitru Farcas πŸ™‚

Sa trecem la treaba. Din pacate nici anul asta nu i-a iesit lui Marius tura visata, si anume creasta Fagarasilor. Vroiam sa o facem in 3-4 zile. Toata vara am vorbit cu Marius de tura asta, dar nu ne-am gasit timp pentru decat la inceput de septembrie. Numai ca prognozele meteo ne-au stricat toate planurile. data plecarii se apropia cu repeziciune si noi nu ne hotarasem ce facem.

Drept sa zic, mie imi cam convenea treaba asta πŸ˜€
Nu prea ma simteam in stare de o tura asa lunga. Mai era o zi pana la plecare si tot nu cazusem de acord asupra traseului. Joi seara facem o intalnire virtuala pe internet, impreuna cu restul trupei, si le propun:

vineri- Piatra Mare, in zona Prapastia Ursilor;
sambata- Bucegi, ceva vai de abrupt;
duminica si luni- Iezer, creasta.

Unii nu prea au fost de acord dar m-am tinut tare πŸ˜€ si planul a ramas asta. Bine, nu am scapat de “intepaturi” pe tot parcursul turei, din partea lui Marius si Dragos care vroiau in Fagaras πŸ˜€

Perioada: 10-13 septembrie 2010.
Echipa, de la stanga la dreapta: Ovidiu (Sf. Gheorghe), Marius (Focsani), je (constantean, de vreo saptamana cu buletin de Bucuresti), Lucian (Focsani), Dragos (Sibiu).

Click pe poze pentru a le vedea mari

00.jpg

Vineri Marius a fost retinut de treburi asa ca am ramas numai 3 pentru prima zi: eu, Ovidiu si Dragos, Marius urmand sa vina impreuna cu Lucian sambata dimineata.

Vineri am plecat destul de tarziu din Bucuresti. Pe la ora 14:00-14:30 ajung la Dambul Morii, unde Ovidiu si Dragos ma asteptau deja. Vremea era numai buna pentru drumetie. O pornim usurel spre Prapastia Ursilor. Toti eram destul de incarcati, avand bagaje pentru 4 zile, dar Ovidiu ne intrecea pe toti πŸ˜€ Cred ca avea vreo 30 kg rucsacul lui.

110.jpg

Drumul a fost foarte fain, era pustiu si liniste acum in timpul saptamanii.

Ne-am lasat bagajele pe undeva pe langa Prapastie si am plecat spre traseele de catarat. Ma gandeam sa facem ceva usor si am ales Hornul Crenelat, 2 LC, 2B.

Hornul Crenelat, traseul numarul 6 (http://www.romaniaquest.com/)

HornulCrenelat.jpg

Traseul se poate face la liber si e foarte frumos. Cei mai slabuti au avantaj, hornul fiind foarte ingust, cel putin in partea de inceput πŸ™‚

Subtirel, tras ca prin inel πŸ™‚

210.jpg

Pe la jumatatea hornului am gasit un piton unde am asigurat si am aruncat sfoara pentru a-l ajuta pe Ovidiu sa depaseasca un pasaj putin cam aiurea si pentru a trage din bagaj sus.

310.jpg

Dragos pe horn

44.jpg

56.jpg

Inainte de iesire este un pasaj, cam de vreo 4-5m, care se depaseste prin ramonaj.

61.jpg

Victorie! πŸ™‚

71.jpg

Deasupra ultimei saritori mai este un punct de asigurare, pe partea stanga cum se urca.

Coborarea am facut-o printr-un rapel dar se poate iesi lejer si prin padure.

81.jpg

Dupa asta ne-am hotarat sa dam o tura si prin Canionul 7Β  Scari, Dragos fiind la prima vizita in Piatra Mare.

91.jpg

101.jpg

111.jpg

121.jpg

Pe drumul de intoarcere se intampla si una patanie: mergeam noi linistiti prin padure, Ovidiu cu cativa pasi in fata mea, si ajungem la un copacel cam putred ce atarna deasupra potecii. Il vad in fata pe Ovidiu ca isi ia avant sa se prinda de pom. Am apucat sa deschid gura sa strig la el. Dar nu am mai apucat. A iesit in schimb un tipat care l-a bagat in sperieti :)) Copacelul cedase sin in cadere Ovidiu mi-a aplicat o lovitura de bocanc in tibie iar copacelul cateva bete pe spinare :)) Eh asta este, se mai intampla si accidente. Am stat vreo 5 minute sa imi revin si am pornit spre tabara.

Am pus de o masa imbelsugata cu tot felul de bunatati. Cred ca pe la 22:00-23:00 eram gata de somn. Care la mine a cam lipsit. Am dormit la un refugiu din zona, care poate adaposti vreo 4 persoane. Un loc la inaltime si inca vreo 3 pe jos. Eu am ales sa dorm sus. Toata noaptea am stat cu frica sa nu pic peste cei de jos (nu ca as fi produs pagube majore, la greutatea mea πŸ˜€ ) si cu gandul sa nu imi depasesc salteluta, care pusa peste niste paturi antice care miroseau ciudat :).

La 7 dam trezirea si incepem sa strangem. Marius si Lucian trebuiau sa ajunga la 8:30 jos.

In Busteni- iar vreme faina.

131.jpg

Ne hotaram sa mergem pe Valea Malinului, 1B. Lasam masina la Caminul Alpin si sortam echipamentul. In afara de casti am luat si coarda, sa fie acolo. Nu am folosit-o, dar castile ne-au prins bine, fiecare cred ca a testat cate un bolovan πŸ™‚

141.jpg

151.jpg

161.jpg

In Poina Costilei am facut o mica pauza, am rontait ceva apoi am pornit pe Valcelul Poienitei, valcel care nu imi place deloc πŸ˜€ Am asudat binisor pana la Hornul Pamantos, de unde ne-am coborat in firul Malinului.

171.jpg

181.jpg

Liniste si azi pe munte. Nu ne-am intalnit cu nimeni. Urcusul e usor si frumos. La prima saritoare, cea mare de jos, e lasata o cordelina care ajuta in caz de coborare sau stanca uda.

Dam si de capre negre

191.jpg

Coltul Malinului

201.jpg

Piatra Mare

211.jpg

Zarim chiar si Ciucasul

221.jpg

Dintele dintre Colti

231.jpg

241.jpg

251.jpg

Inca o ceata de caprite

261.jpg

Creasta Malinului vazuta de sus

271.jpg

Cineva ne spiona de la distanta πŸ™‚

281.jpg

291.jpg

Eeeee…noi initial vroiam sa urcam pe Malin, sa iesim Braul Mare al Costilei si apoi coborare pe Pripon. Numai ca eu (singurul din grup care mai fusese pe acolo) cu privirile aiurea, ratez intrarea si iesim mult mai sus, undeva in dreptul Braului de Sus. Cum nu mai aveam chef de coborat, zicem sa iesim in platou si de acolo sa ne retragem pe Valea Alba.

301.jpg

Ne oprim pe o platforma si lenevim la soare, mancam, si studiem peisajul care e superrrrrrr πŸ™‚

311.jpg

321.jpg

331.jpg

341.jpg

Platforma unde am poposit, foarte frumos locul

351.jpg

Parca mai ieri am trecut pe acolo- Acele Morarului

361.jpg

Omu

371.jpg

381.jpg

391.jpg

Cum partea superioara a Malinului nu prea ma atragea,Β  plina de grohotis si bolovani instabili, iesim in platou printr-un valcel, din Braul de Sus.

401.jpg

La intrarea in Valea Alba

411.jpg

421.jpg

Aici m-am chinuit sa ii conving pe unii pe incapatanati (sau fara imaginatie πŸ˜›Β  ) ca stanca seamana cu o figura de om. Seamana sau nu? πŸ™‚

431.jpg

Fata de anul trecut, cand am mai fost pe Alba, acum valea mi se pare mult mai instabila, adica sunt mai multe pietre si pietricele care sunt gata sa o ia la vale. Sa fie doar parerea mea? La un moment dat am si alunecat si mi-am luat o lovitura zdravana in podul palmei.

441.jpg

Inainte sa ajungem La Verdeata o capra ne taie calea.

451.jpg

Ajungem la masina aproape pe intuneric, cred ca pe la 21:00-22:00. Ne ingramadim toti 5 in masina lui Marius, plus un rucsac in brate, si demaram spre Iezer πŸ˜€

Nu inainte de a ne cinsti cu cate o bere si alte chestii πŸ™‚

Veselie mare in spate. Deocamdata πŸ™‚

461.jpg

Drumul pana la Cabana Voina parca nu se mai termina. A fost chinuitor. Oboseala incepuse sa isi faca prezenta, inghesuiala din spate, curbe, mersul prin bezna.

Intr-un final ajungem si ne cautam un loc de cort. In seara asta iar mi-am luat teapa cu dormitul. Am dormit in masina, crezand ca fac o afacere :))

Din pacate (pentru mine) nu a fost asa. toata noaptea m-am foit incercand sa imi gasesc o pozitie comfortabila si sa imi intind picioarele.

Dimineata

471.jpg

A doua zi m-am mai intremat consumand o cafea si o omleta la Cabana Voina, impreuna cu Lucian.

O pornim spre Cuca pe la 10:00. Drumul forestier care lega Voina de Cuca nu mai exista. In urma cu o saptamana o ploaie de jumatate de ora l-a distrus, am aflat de la cabanierul de la Cuca mai tarziu. Albia raului s-a mutat spre stanga.

491.jpg

501.jpg

Noi pe care mergem? πŸ™‚

511.jpg

521.jpg

Iezerul era hotarat sa ma impresioneze inca de la prima mea vizita pe meleagurile sale. De altfel, toti eram la prima intalnire cu Iezerul.

531.jpg

541.jpg

551.jpg

561.jpg

571.jpg

581.jpg

Pana la Cuca a trebuit sa trecem prun mai multer probe de echilibristica.

59.jpg

La Cuca, baiatul de acolo a fost foarte de treba ne-a oferit cate un ceai cald si o gramada de informati: unde gasim apa, unde e bine sa punem cortul, timpi…

Cabana e in renovare si o sa iasa o treba faina, din ce am vazut acolo. Cred ca treaba cu drumul stricat e totusi un lucru bun, limitand accesul cu masina pana la cabana. mai putin pentru cei de la cabana, care mai aveau ceva materiale de transportat.

60.jpg

611.jpg

Oare cine e “ALESUL”? :))

62.jpg

De la Cuca ne dam sufletul pe urcusul din padure, pe Plaiul Gradisteanu, urcus destul de sustinut.

63.jpg

Iesim din padure intr-o poiana foarte frumoasa si ne indreptam spre o stana, acolo fiind si un izvor de unde vroiam sa alimentam.

64.jpg

65.jpg

66.jpg

Balaurim ceva dupa izvor, luam apa si plecam mai departe spre Papusa. Craiul mi se dezvaluie intr-un unghi nou pentru mine

67.jpg

68.jpg

69.jpg

Marele Grohotis

70.jpg

711.jpg

72.jpg

Inainte de Papusa ceata incepe sa ne inconjoare si frigul sa ciupeasca. Poposim putin sa mai punem haine si sa ciugulim ceva.

73.jpg

74.jpg

75.jpg

Dragos a ramas la un moment dat in urma si ne-am oprit sa il asteptam. Cand ne ajunge ne da o veste proasta: Dezastru!!!Β  Cele 3 beri pe care le avea in rucsac si pe care planuiam sa le consumam diseara se sparsesera, intepate de primus! :))

Acum berea se scurgea din rucsacul lui Dragos. Norocul lui ca avea hainele si sacul adapostite in pungi.

76.jpg

77.jpg

78.jpg

79.jpg

In jur de de 19:30 ne oprim pe creasta si incepem sa montam corturile si sa pregatim masa. Afara se lasase foarte frig, frig accentuat de vantul care batea destul de tare si de umezeala din ceata. Montam corturile, punem polare pe noi si ne strangem intr-o groapa unde era putin mai adapost. Cele 2 primusuri intra in functiune si urmeaza ceaiuri, supe, inventia brevetata de mine si Marius πŸ˜€ paste cu gulas.

A, am uitat sa zic ca Dragos ne-a pacalit, si a reusit sa salveze o cutie cu bere de la masacru πŸ˜€ Am savurat-o inainte de montarea corturilor.

80.jpg

Eh, v-am zis ca Iezerul vrea sa ne impresioneze la prima noastra vizita. Nu se dezminte si la un moment dat ceata a inceput ba sa se sparga, ba sa vina in valuri oferindu-ne imagini FANTASTICE! Am avut parte de un apus de vis.

811.jpg

82.jpg

83.jpg

84.jpg

85.jpg

86.jpg

87.jpg

88.jpg

89.jpg

Asteptand umili sa ne primim portia de la maestrul bucatar- Lucian πŸ™‚

90.jpg

Noaptea a fost iar una proasta pentru mine :))

In Husky-ul lui Ovidiu ne-am inghesuit 3 oameni: eu, Marius si Ovidiu. De parca nu era de ajuns inghesuiala, cortul mai era si in panta si parca toata noaptea am stat in picioare, din cauza ca o luam la vale.

Dimineata ne intampina iar cu ceata. Strangem si plecam spre Iezerul Mare. Sau asa credeam noi. Pentru ca dupa vreo ora de orbecait prin ceata ne-am trezit de unde plecasem :)) Cum mama naibii, nu imi dau seama.

Inaintare prin ceata

911.jpg

Remediem chestiunea si de data asta pornim bine. Din cand in cand ni se dezvaluie cate un colt de Iezer.

92.jpg

93.jpg

94.jpg

95.jpg

96.jpg

97.jpg

Dupa ora 10 ceata se ridica de tot si ne dezvaluie Fagarasul.

Negoiu

98.jpg

99.jpg

Vistea-Moldoveanu

100.jpg

1111.jpg

Echipa fantastica πŸ™‚

102.jpg

Lacul si refugiul Iezer

103.jpg

104.jpg

105.jpg

106.jpg

107.jpg

108.jpg

E, dupa momentul cu ceata, am simtit o energie in mine de ma miram si eu. Unii zic ca era cauzata de lipsa tigarilor, scopul fiind sa ajung mai repede jos πŸ˜€

Nu au dreptate πŸ˜› Pe coborare am prins o viteza de i-am lasat in urma cu vreo ora si jumatate πŸ˜€Β  Ovidiu a reusit sa ma ajunga, in timpul unui popas de la o stana.

109.jpg

1101.jpg

1111.jpg

112.jpg

113.jpg

114.jpg

Pana sa vina restul am avut timp de o ciorba, o bere si o tigara, la cabana Voina πŸ™‚

115.jpg

A fost o iesire fantastica :d, cu oameni foaaaarte veseli, trasee de tot felul, trasee noi, munti noi. Daca am uitat ceva rog participantii sa comenteze πŸ™‚
Plangerile nu sunt admise! πŸ˜›

Ture faine tuturor!