In cele ce vor urma voi infatisa cele mai de seama fapte din istoria ADMIR-ului, asa cum apar ele in numarul jubiliar al Buletinului Alpin din decembrie 1939, fapte care, cred eu, ne-ar putea servi drept exemplu, si cu speranta ca spiritul acelor ani ar putea reinvia.

Asociatia ADMIR (Asociatia Drumetilor din Muntii Romaniei) a luat fiinta in data de 14 iulie 1929, in casele domnului Farm. Toma P. Ciumetti, din str. Arinoaiei Nr. 51, unde s-a stabilit si sediul provizoriu al Asociatiei. Ideea a fost pornita din entuziasmul si buna vointa a unor idealisti ca d-nii Dr. Gh. Dumitrescu, Ing. Ion Nistorescu, Farm. T. Ciumetti, Gh. Mihailescu.


Ea a fost creata “in chip modest de un cerc de drumeti idealisti, patrunsi de hotararea de a munci si infaptui, de a umple marele gol ce se simtea pe acest taram in tara noastra atat de blagoslovita in privelisti si bogatii de tot felul.


Inceputul a fost greu, dar hotararea a fost si mai darza.”


Dupa cum spunea Ion Ionescu-Dunareanu, “Greutatile au fost la inceput intampinate in inertia maselor, invinsa printr-o propaganda intensa, prin descrierea frumoaselor privelisti din munti, prin avantagii de calatorie in grupuri, prin excursiuni colective, caluze, adaposturi in munti, marcari de poteci, harti, expozitii de fotografii, publicatii, pentru ca marele numar de entuziasti de astazi sa rupa cu trecutul si sa porneasca la drum.”


“Munca linistita, cu multa sarguinta, este cea care duce la infaptuiri trainice.”


A. ISTORIC


14 Iulie 1929: Are loc adunarea generala de constituire a Asociatiei.


14 Iulie 1929: Primul fapt din istoria ADMIR-ului este trecerea Casei Padina a d-lui Serghie Popescu, sub egida asociatiei. Iesita mai tarziu de sub aceasta egida, Casa Padina datoreste insa ADMIR-ului marea influenta de care s-a bucurat de atunci iar proprietarul ei – membru de onoare al asociatiei- a binemeritat de la Asociatie prin sprijinul sau nelimitat, cu alt prilej.


14 Iulie 1929: D-l ing. I. Nistorescu prezinta emblema Asociatiei dupa desenul conceput de D-sa si al carui original se afla in arhivele asociatiei. Aceasta emblema – completata mai tarziu cu o mica vigneta reprezentand insigna – a ramas si va ramane ca un simbol al traditiei admiriste.


13 Februarie 1930: . La Trib. Ilfov, S.I.C.C. , prin sentinta No 14, acorda asociatiei personalitatea juridica, inscriind-o in registrul special, sub No 9/1030.


13 Martie 1930: Sentinta Trib. Ilfov S.I.C.C. No 14/1930 este publicata in Monitorul Oficial No 59/1930 P. II.


16 Apr.: Se autentifica la judec. Pucioasa – in prezenta D-lui Ing. I Nistorescu – actul de donatie facut cu coproprietarii muntelui Obarsia, pentru inzestrarea Asoc. ADMIR cu un teren in suprafata de 10109 m. p. la punctul “Altarul Babelor”. Este primul pas spre realizarea celui mai maret vis al Asociatiei: Casa Babele si este bine sa se stie ca donatia a fost posibila numai prin indemnul a doi dintre coproprietarii muntelui, d-nul Gr. Grigorescu si Serghie Popescu, membrii de onoare ai Asociatiei, impreuna cu ceilalti coproprietari.


25 Iunie 1931: Se constituie, la Campina, prima filiala a Asociatiei, desfiintata insa la 15 Iunie 1932 pentru lipsa de activitate.


Sept. 1931: Se pun bazele – la Campulung-Muscel – celei mai vechi filiale de azi a Asociatiei, sortita sa devina si cea mai puternica organizatie provinciala. Regiune eminamente turistica, inzestrata de la natura cu plaiurile cele mai frumoase si cu muntii cei mai spectaculosi (Iezerul, Papusa, Piatra Craiului, Fagarasii), Muscelul era indicat sa contribuie la ridicarea nivelului turistic al tarii si la imbogatirea patrimoniului drumetiei romanesti. Sectia Campulung a pornit la realizarea unui program de la inceput vast si azi are mandria de a fi contribuit la patrimoniul general al Asociatiei cu: Casa Radu Negru, Casa Voina (mai tarziu Vlaicu Voda), Refugiul Vacarea, Refugiul Zanoaga (ars mai tarziu) si Casa de piatra P. Catzian, de la Lacul Iezer, visul de ani al skiorilor din regiune.


Sept. 1931: Ca o consecinta a infiintarii sectiei Campulung, incep lucrarile de amenajare a viitoarei Case Radu Negru, pe bazele fostei case S.T.R. Din care nu mai ramasesera decat zidurile de piatra roase de intemperii.


6 Dec 1931: Se deschide la Cartea Romaneasca – Sala Ileana – prima expozitie romaneasca de fotografii alpine, la care Asociatia ADMIR participa cu un frumos succes.


15 Mai 1932: Are loc a doua expozitie de fotografii alpine, onorata cu vizita Familiei Regale, ceea ce denota succesul mereu crescand al acestui fel de propaganda turistica la care Asoc. ADMIR a participat de la inceput.


19 MAI 1932: Cu ocazia vizitarii expozitiei Maria Sa Marele Voievod Mihai semneaza adeziunea de inscriere in cadrele active ale Asociatiei.


25 Sept. 1932: Un an dupa infiintarea sectiei Campulung, se inaugureaza Casa ADMIR Radu Negru – ridicata cu mari eforturi pe locul fostei case de piatra a S.T.R. Lucrarile de amenajare incepute in Sept. 1931 sunt finalizate cu multa greutate din cauza asezarii izolate a cabanei.


Fara sa banuiasca urmarile, Asociatia lasa cabana fara paznic, increzatoare in spiritul de omenia al turistilor si in grija ciobanilor de prin partea locului. Cateva zile insa dupa inaugurare, la 3 Oct.,cele 2 incaperi ale cabanei sunt devastate, mobilierul distrus, usile si ferestrele scoase din functiune. Actul acesta de vandalizare a avut darul sa impresioneze foarte neplacut; abia in 1933 vom mai auzi vorbindu-se despre Casa Radu Negru, dupa ce va fi fost din nou pusa la punct si data in grija unui paznic permanent. De atunci aceasta cabana isi indeplineste marele ei rol de adapost izolat sub creasta celui mai frumos masiv al tarii noastre.


Mai 1933: Are loc, tot la Cartea Romaneasca, cea de a treia expozitie de fotografii alpine, la care participa si Asociatia ADMIR, cu un bogat material de propaganda.


Mai 1933: Apare primul numar (1-2) al Buletinui Alpin, revista de alpinism si drumetie de munte, infiintata de Asociatia ADMIR in scopul propagarii, prin scris, a frumusetilor alpine ale muntilor nostri. Este vrednic de mentionat ca in publicatia romaneasca nu mai existase o asemena revista, deoarece Anuarele S.T.R. – aparute intre 1908- 1912 (14?) – aveau cu totul alt caracter, desi urmareau aceeasi tinta: propagarea ideii de turism. Prin tinuta sa tehnica si redactionala, mentinuta si perfectionata in decursul anilor, Buletinul Alpin se claseaza printre putinele reviste de specialitate ce apar in Europa (vreo 3-4) si care se bucura nu numai de un material mai bogat dar si de mijloace financiare infinit superioare. Cele patru numere ale anului 1933 apar sub egida Asoc. ADMIR; apoi – constituindu-se Clubul Alpin Roman cu persoane care faceau parte si din ADMIR – revista a fost trecuta cu titlu provizoriu sub ingrijirea acestora – revenind din nou sub conducerea ADMIR-ului in 1938, odata cu primul numar al celui de al saselea an.


29 Apr. 1934: Are loc Adunarea generala ordinara a Asociatiei, in cadrul careia I. Udriste-Olt este ales presedinte iar Gh. Dumitrescu devine membru de onoare al Asociatiei ADMIR.

8 Iulie 1934: Se inaugureaza Refugiul Zanoaga, amenjat prin ingrijirea Sectiei Campulung. Acest refugiu destinat sa serveasca drept punct de plecare pentru rutele de pe Muchea Portareasa, spre Iezer – Fagaras, a avut un trist destin deoarece a fost distrus de incendiu in 1935 si de atunci abandonat, in urma amenajarii Casei Voina si a Refugiului Vacarea.


3 Sept. 1934: Cu adresa No 1499, primaria com. Voinesti (Muscel) aproba arendarea pe 35 ani, a unui teren in suprafata de 2000 m.p. Situat in poienele de pe Muntele Musuroaiele Mici, la N de cota 1553; terenul este ideal asezat pentru o casa de iarna si pentru practicarea – in conditiuni optime – a skiului.


15 Sept. 1934: Se infiinteaza, in cadrul unei insufletite adunari pe Postavarul, Sectia ADMIR Ploiesti, cu teren de activitate Bucegii. Datorita eforturilor d-lui Em. Colgeag – intemeietorul si primul ei conducator – aceasta sectie avea sa prospereze neincetat, reusind sa colaboreze cu centrala la ridicarea Casei Babele.


25 Febr.1935: Are loc la Ploesti – in sala Odeon – un prim concert organizat in folosul strangerii fondurilor necesare lucrarilor viitoarei Case Babele. 31 Martie 1935: Se infiinteaza Sectia ADMIR Bucuresti, din nevoia de a se da unui organism separat toate preocuparile de detaliu, Comitetul Central ramanand sa se ocupe de marile probleme ale Asociatiei. Sectia Bucuresti a avut un foarte frumos program de realizari, contribuind cu lucrari pe teren si cu sume de bani la infaptuirea programului general al Asociatiei. Din motive de ordin administrativ, aceasta sectiune a fost desfiintata la 8 Mai 1938.


Aprilie 1935: Se pune in circulatie insigna Asociatiei.


Aprilie 1935: Ca urmare a infiintarii Federatiei Societatilor de Turism din Romania (F.S.T.R.), Asociatia ADMIR se afiliaza la aceasta noua injghebare turistica.


12 Mai 1935: Se inaugureaza – cu mare solemnitate – Casa Anton Negulici , de la Voina-Muscel. Este a doua mare casa de adapost care vine sa imbogateasca patrimoniul Asociatiei, datorita concursului Sectiei Campulung si marinimiei d-lui Av. Anton Negulici care a dat in folosinta Asociatiei aceasta casa proprietatea d-sale si a altor coproprietari, printre care si d. Prof. A. Balota, din Bucuresti.


Iunie 1935: Are loc la Ploesti o expozitie de fotografii alpine, organizata de sectia locala, cu material furnizat de centrala.


15 Ianuarie 1936: La Sala Dalles, are loc primul mare concert organizat de Centrala, in scopul strangerii fondurilor pentru lucrarile viitoarei Case Babele. Concetul a fost organizat de d. Udriste-Olt, cu concursul d-lor V. Jianu si Em. Colgeag.


12 Mai 1936: Se infiinteaza,la Pitesti, cea de a treia sectie ADMIR, in urma staruintelor depuse d-nele Natalia Udriste si Alexandrina Mircea. Casa Vlad Tepes, de la Cumpana, casele actualmente in constructie si in proiect la O.N.T. de la Piscul Negru, Lacul Caltun si Caldarea Negoiului , contributia de munca la trasarea de km. de marcaje pe versantul sudic al Fagarasilor si – am putea spune- hotelul turistic pe care O.N.T. il construieste la Cumpana, se datoreste initiativei energice a conducatorilor acestei sectii,d-na Profesoara Alexandrina Mircea, Inginer Stan Bacanu si alti colaboratori.


13 Iunie 1936: In conformitate cu legea sa de organizare, Oficiul National de Turism acorda Asoc. ADMIR avizul sau favorabil de functionare. 20 Sept. 1936: Evenimentul cel mai important din viata Asociatiei, dupa sapte ani de eforturi pe toate planurile, se pune piatra fundamentala a marei Case Babele pe terenul proprietatea asociatiei.


15 Martie 1937: Apare primul numar al Buletinului Informativ, care avea sa premearga Buletinului Alpin (seria II), aparand regulat, lunar pana in Febr. 1938, in ajunul reluarii Buletinului Alpin de catre ADMIR.


18 Aprilie 1937: Are loc – in Sala Dalles – al doilea concert organizat de asoc. ADMIR in scopul strangerii fondurilor necesare lucrarilor dela Babele.


20 Iulie 1937: Se inaugureaza la Cumpana -Arges, Casa de adapost Vlad Tepes, amenajata de sectia Pitesti intr-o cladire inchiriata dela C.A.P.S. Cu prilejul acestei inaugurari , se trag si primele semne de marcaj ce aveau sa impanzeasca mai tarziu intreaga zona de sud a versantului argesean al Fagarasilor.


August 1937: Incep lucrarile de marire si refacere a Casei Radu Negru, din Piatra Craiului.


24 Oct. 1937: Se infiinteaza, in orasul Fagaras, cea de-a patra sectiune ADMIR. Sectiunea Fagaras a pornit realizarea unei mult necesare case de adapost in regiunea Vistea, Fagaras.


1 Noembr. 1937: Este data in folosinta Casa Babele, avand pentru inceput numai doua dormitoare comune la etaj, o sufragerie si bucatarie la parter.


25 Dec. 1937: Cu prilejul primului Craciun petrecut la Casa Babele, d. presedinte I. Udriste-Olt organizeaza pentru prima oara transmiterea Buletinului Zapezii; operatiunea era foarte dificila, telegrama fiind adusa cu skiurile la Cantonul Schiel-Jepi iar de acolo telefonata la fabrica, de unde era apoi predata prin curier la oficiul postal Busteni. Buletinul Zapezii, difuzat de O.N.T. a continuat sa citeze regulat Casa Babele, ceea ce a contribuit in mare masura la popularizarea ei, in acel timp.


8-28 Ian. 1938: Are loc la Casa Babele primul curs de perfectionare, la altitudini mari, a clasei de ski a studentelor A.N.E.F.

14 Nov. 1938: Asociatia obtine prin staruintele depuse de d-na Prof. Alexandrina Mircea, Presedinta Sectiei Pitesti, rezolutia regretatului Armand Calinescu prin care O.N.T. este autorizat sa ridice pe cheltuiala sa trei case de adapost in punctele: Piscu Negru, Lacul Caltun si Caldarea Negoiului, ce vor urma apoi sa fie date in exploatare ADMIR-ului. 13 Aug. 1939: Se pune piatra fundamentala a noului refugiu dela Lacul Ezer.

B. REALIZARI

– CASE DE ADAPOST:


1.- Casa Babele (Bucegi), alt. 2206m.; 3 dormitoare comune cu 60 locuri; 3 camere separate cu 9 locuri; 3 camere rezervate Asoc. Metropola; sufragerie spatioasa; hall, bucatarie; camara si pivnita; hall-sufragerie la etaj; in curs de amenajare pentru 25 camere cu 200 locuri capacitate; paznic permanent; apa de izvor vara si iarna. Administrata de centrala.


2.-Casa Radu Negru (Piatra Craiului), alt. 1650M; 2 dormitoare comune cu 40 locuri; sufragerie si hall; bucatarie; pivnita; in curs de amenajare pentru 12 camere cu 120 locuri capacitate; paznic permanent; apa de izvor vara si iarna. Administrata de Sectia Fagaras.


3.-Casa Vlaicu Voda Voina (Muscel), 2 dormitoare comune cu 20 locuri; o camera separata cu 2 locuri; sufragerie si vestibul; bucatarie si pivnita; apa de izvor vara si iarna. Administrata de Sectia Campulung-Muscel.

4.-Casa Vlad Tepes (Cumpana-Arges), alt. 950m; 2 dormitoare comune cu 30 locuri; lumina electrica; nu are bucatarie. Administrata de Sectia Pitesti.


5.-Refugiul Vacarea (Muscel), alt. 1611m; o camera cu priciuri pentru 20 persoane; nu are paznic.


6.-Refugiul P. Catzian (Iezerul Mare), alt. 2130m; camere cu priciuri pentru 20 persoane; nu are paznic; in curs de amenajare in interior.

-MARCAJE:


337 km, distribuiti astfel pe masivi: 155km in Fagaras, 107 km in Piatra Craiului si 75 km in Iezer-Batrana-Papusa si regiunile invecinate.

-HARTI-PUBLICATII:


1.- Harta turistica a Pietrei Craiului, scara 1:25 000, in culori; editura ADMIR 1935.


2.- Harta turistica a Bucegilor, scara 1:25 000, in culori; editura O.N.T. 1937.


3.-Schita marcajelor din Fagaras-Sud, scara 1: 70 000; in culori; editura ADMIR 1938.


4.-Buletinul Alpin – revista trimiestriala de alpinism si drumetie de munte; 32 pagini de fiecare numar; editura ADMIR, 1933.


5.-Bucegii si Piatra Craiului – calauza turistica de I. Ionescu-Dunareanu; 170 pagini; editata in 1936 de Biblioteca turistica.

Materiale folosite:

Buletinele Alpine Iunie 1933, Aprilie 1938, Decembrie 1938

Ghid Piatra Craiului Ion Ionescu-Dunareanu – 1946